Denigrarea celor din jur

28 august

Denigrarea celor din jur  

„Înainte de toate, să știți că în zilele din urmă vor veni batjocoritori plini de batjocuri, care vor trăi după poftele lor.” (2Petru 3:3)

Batjocura la adresa celor din jurul nostru este un obicei păcătos, jalnic. Dumnezeu urăște acest viciu. În Vechiul Testament, cei batjocoritori erau pedepsiți de Dumnezeu. Noi suntem chemați să îi iubim pe cei din jur, dar atunci când îi disprețuim și îi batjocorim, ceea ce transmitem este departe de dragostea și devotamentul de care ar trebui să dăm dovadă.

Batjocora, derâderea, sfidarea, umilirea și jignirea sunt păcate.

Uneori discutăm despre imperfecțiunile oamenilor. Acest lucru este în regulă, dacă învățăm să folosim cuvinte amuzante, dar fără a jigni sau batjocori.

Trebuie să învățăm cum să evităm să trecem dintr-o extremă în alta, de la discuție inocentă, plină de veselie și amuzament, la o batjocură răutăcioasă. Batjocura produce amuzament prin disprețuirea și înjosirea unei persoane. Tachinarea inocentă se naște din prietenii puternice pe baza unor glume inocente și inteligente. (Francis de Sales: Viață devotată)

Un răspuns personal

Această lecție este una dificilă. Este o mare diferență între a râde de cineva sau a râde cu cineva. Păzește-mă, Doamne, de orice glumă denigratoare.[1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.