21 august
Dorințe trecătoare
„Cât despre voi, ascultarea voastră este cunoscută de toți. Mă bucur dar de voi și doresc să fiți înțelepți în ce privește binele și proști în ce privește răul.” (Matei 10:29)
Deseori suferim, tânjim, trudim pentru lucruri trecătoare. Suntem obișnuiți cu aceste lucruri trecătoare din viața noastră și de aceea suntem gata să facem orice ca să le obținem. În lupta noastră pentru a obține ce ne dorim, trecem cu vederea orice alternativă, orice altă variantă care ne-ar putea fi de folos.
Încercăm să ne rezolvăm problemele apelând la lucrurile care sunt de aceeași natură, trecătoare, cu lucrurile care ne-au cauzat suferința și problemele.
Ca și oameni, ne dorim lucrurile care sunt cele mai bune, potrivite pentru noi. Suntem în continuă căutare a fericirii și ne ferim de durere, necazuri. În căutarea noastră disperată pentru fericire și plăcere, recurgem la lucruri care ne conduc spre dezastru, tristețe. Căutăm fericirea, dar deseori găsim doar suferință.
Dorința noastră de-a fi fericiți, de-a obține toate lucrurile care considerăm noi că ne vor aduce fericirea, ne poate cauza multă tristețe și suferință. Când toate aceste lucruri trecătoare dispar din viața noastră, suntem lipsiți de fericire. Cu cât tânjim mai mult după lucrurile trecătoare, cu cât le iubim și dorim mai mult, cu atât ne vor fi mai mare chinul și suferința.
Ne putem scuti sufletul de suferință și de durere dacă eliminăm din viața noastră orice dorință și luptă pentru lucrurile trecătoare. Fericirea dobândită de aceste lucruri este trecătoare. Poți să faci o alegere pentru sufletul tău. Poți să te eliberezi de orice dorință pentru lucrurile trecătoare. Sau poți să îți pregătești sufletul să sufere. (Guido I: Meditații)
Un răspuns personal
Doamne, ajută-mă să renunț la lucrurile trecătoare din viața mea. Știu că aceste lucruri îmi vor provoca suferință mai devreme sau mai târziu.[1]
[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.