Vorbire atentă

20 august

Vorbire atentă

„Toţi greşim în multe feluri. Dacă nu greşeşte cineva în vorbire, este  un om desăvârşit şi poate să-şi ţină în frâu tot trupul.” (Iacov 3:2)

Nu rosti nici măcar în glumă vorbe indecente. Chiar dacă nu te-ai gândit să rostești acel cuvânt într-un mod păcătos, alții pot fi ofensați. Un cuvânt indecent în cugetul unei persoane slabe se extinde ca și o pată de ulei pe o țesătură. Vorba ta poate aprinde imaginații păcătoase și să stârnească în multe feluri pe cei ce te aud. Așa cum otrava care ucide intră în trup prin gura noastră, otrava sufletului intră prin urechi. Cel care vorbește indecent este ucigaș de suflete.

Nu te scuza prin a spune că ești o persoană care spune ce gândește. Chiar faptul că spui vorbe indecente indică o gândire infectată de păcat. Așa cum spune Mântuitorul nostru: Pui de vipere, cum aţi putea voi să spuneţi lucruri bune, când voi sunteţi răi?! Căci din belşugul inimii vorbeşte gura! Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui, dar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui.” (Matei 12:33-34)

Apostolul dorește ca limbajul vulgar să nu ne fie familiar defel: Însă desfrâul şi necurăţia de orice fel sau lăcomia nici n-ar trebui să fie pomenite între voi, aşa cum se cuvine sfinţilor!” (Efeseni 5:3)

Cuvintele vulgare rostite cu subtilitate sunt și mai periculoase și dăunătoare. De fapt, cu cât sunt rostite mai subtil și mai iscusit, cu atât efectul dăunător este mai mare. Cei care își justifică vorbirea indecentă ca fiind sofisticată sau subtilă nu cunosc puterea unei conversații sau a cuvintelor. Nu rosti asemenea cuvinte și nu sta în prezența acelora care le rostesc. (Francis de Sales: The Devout Life)

Un răspuns personal

Doamne, am rostit uneori cuvinte indecente într-o glumă sau într-un moment de frustrare. Te rog să mă ierți. Învață-mă ce înseamnă vorbirea matură![1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.