Pasaje dificile

13 august

Pasaje dificile

„Să credeţi că îndelunga răbdare a Domnului nostru este mântuire, cum v-a scris şi preaiubitul nostru frate Pavel, după înţelepciunea dată lui, ca şi în toate epistolele lui, când vorbeşte despre lucrurile acestea. În ele sunt unele lucruri greu de înţeles, pe care cei neştiutori şi nestatornici le răstălmăcesc ca şi pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor.” (2 Petru 3:15-16)

Când în lecturarea Scripturii întâlnești un pasaj dificil de înțeles, nu te grăbi să îl respingi. Problema este mai degrabă ignoranța noastră și nu textul Scripturii în sine.

De obicei lucrurile se clarifică dacă suntem mai atenți nu doar la ceea ce este scris ci și la detalii, precum cui îi este scris și de către cine. Care sunt circumstanțele? Care este intenția autorului? Citeșete cu atenție ce este scris înainte și după textul tău. De asemenea, să ne amintim că unele lucruri ne-au fost scrise pentru a le imita și integra în comportamentul nostru, altele pentru a fi evitate cu orice preț.

Citește Biblia cu înțelepciune și cu atenție. Nu te bloca în pasajele mai greu de înțeles. Uneori le vei înțelege pentru că ai crescut în competențele necesare studierii Scripturii, alteori te vor ajuta alții care sunt mai bine echipați. (Miles Coverdale: A Prologue to the Bible)

Un răspuns personal

Îmi amintesc de Abraham Lincoln, care spunea că pasajele pe care nu le înțelege din Biblie nu îi dau deloc bătăi de cap. Din contră, pasajele pe care le înțelege ușor îi produc cu adevărat neliniște. Sunt cu adevărat tulburat și provocat de lucrurile pe care le-am înțeles. Nu lăsa ca explorarea lucrurilor pe care nu le știu să mă priveze de bucuria ascultării și împlinirii lucrurilor pe care deja le cunosc.[1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.