8 august
Mâncând sau postind cu înțelepciune
„Învaţă-mă să am înţelegere şi pricepere!” (Psalmul 119:66a)
Chiar și atunci când îți hrănești trupul, fii chibzuit. Gândește-te că Dumnezeu este Cel care îți asigură pâinea zilnică. Laudă-L pe Domnul cu fiecare înghițitură. Concentrează-te mai mult asupra Lui decât asupra mâncării din farfurie. În felul acesta, nici măcar în timpul mesei nu îți vei putea îndepărta sufletul de Domnul.
Multe persoane nu sunt cumpătate atunci când mănâncă. Într-o săptămână urmează o dietă severă pentru slăbit, iar în săptămâna următoare mănâncă până la îmbuibare. Ei nu pot să abordeze acest domeniu cu sensibilitate și cumpătare, ci sar de la o dietă la alta, crezând că fiecare este potrivită.
Pe de altă parte, neînțelepți fiind, unii consideră că sfințenia presupune o abținere deplină și vizibilă de la mâncare. Ei vor ca și ceilalți să observe sacrificiul prin care trec în procesul sfințirii. Dacă este făcut în tăcere, postul ne poate ajuta să ne sfințim. Dacă, însă, reprezintă o formă de spectacol, el devine o piedică în calea sfințirii.
Dacă vrei să te abții într-un mod radical de la a mânca și a bea, fă acest lucru în privat. Evită să atragi lauda altora. Nu te mândri cu reușitele tale în acest sens. Nu simula religiozitatea în fața celorlalți. Lauda oamenilor nu ameliorează cruntul păcat al ipocriziei. (Richard Rolle: Îndreptar al vieții)
Un răspuns personal
Doamne, înțeleg acum că hrana este folositoare și sufletului, nu doar trupului. Ajută-mă să fiu cumpătat și înțelept, fie că mănânc sau țin post. Vreau să fiu sănătos atât în trup cât și în suflet. Amin![1]
[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.