Cuvintele gurii mele

27 iunie

Cuvintele gurii mele

„Pune, Doamne, o strajă înaintea gurii mele şi păzeşte uşa buzelor mele!” (Psalmul 141:3)

Sfântul Francis și Fratele Leo se aflau în izolare, undeva într-un loc îndepărtat. Francis l-a învățat pe Leo să răspundă la rugăciunile improvizate prin repetarea a tot ce aude în rugăciune. Astfel, Francis a început să se roage:

Francis (spunându-și lui însuși): Frate Francis, te faci vinovat de păcatele tale și vei arde negreșit în Iad.

Leo: Dumnezeu va duce la îndeplinire prin tine atâte lucrări, încât vei fi ispășit de păcate și vei ajunge în Rai.

Francis: Frate Leo, nu spune asta! Te-am rugat să repeți întocmai cuvintele pe care le auzi din gura mea. (Amândoi au stabilit că așa vor face de acum înainte. Francis a reluat rugăciunea)

Francis (plângând): Doamne, Tată, atât de mult am păcătuit împotriva Ta… Merit condamnarea!

Leo: Oh, Frate Francis, Dumnezeu te va copleși cu binecuvântări!

Francis își pierdu răbdarea cu Fratele Leo și ripostă cu următoarele cuvinte: „Atunci tu, Frate Leo – ca un miel blând ce ești – te provoc să spui <<cu siguranță nu ești demn de mila Domnului!>>”. Asigurându-se că Leo va face ceea ce i s-a spus, Francis își întinde din nou mâinile înspre Cer rostind: „Francis, ca un păcătos viclean ce ești – spune-mi – cum ar putea Dumnezeu să aibă milă de cineva care e la fel de păcătos ca tine?”

Leo (răspunzând): Îndurarea Domnului nu a ajuns la capăt. În mila Sa nemărginită te va ierta și îți va da binecuvântarea.

Rugăciunea fratelui Leo a stârnit în Francis un gând de revoltă.

Francis: Leo, frate drag, de ce nu te supui acestei reguli pe care ți-am poruncit-o?

Leo (răspunzând umil): Dumnezeu știe că am vrut să răspund după cum mi-ai cerut, dar tot El e Cel care mă face să răspund ce Îi place Lui și nu ce îți place ție.

Mai apoi, Fratele Leo și Fratele Francis au continuat să se roage. Și s-au rugat toată noaptea. (Ugolino: Actus Fioretti)

Un răspuns personal

Fă-mă, Doamne, conștient de faptul că Te reprezint: Tu vorbești prin mine! Tu acționezi prin mine! Amin![1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.