Natura umană vs. harul Domnului

24 iunie

Natura umană vs. harul Domnului

„M-a scos din groapa pieirii, din fundul mocirlei; mi-a pus picioarele pe stâncă şi mi-a întărit paşii.” (Psalmul 40:2)

Cele două (natura omului și harul lui Dumnezeu) intră în contradictoriu. Iată doar câteva dintre miile de diferențe:

  • Omul, prin natura sa, este nespus de înșelător, aduce adesea cu el dezamăgirea deoarece îi pasă doar de sine. Harul ocolește viclenia și Îl are ca punct de concentrare pe Dumnezeu.
  • Natura nu poate fi ușor controlată, izbucnește și se schimbă după bunul ei plac. Harul nu abuzează de această libertate. El are echilibrul său.
  • Natura mai este și foarte profitoare, urmărește folosul său. Harul nu posedă egoism, el se pliază pe nevoile celorlalți din jur.
  • Natura umană își pleacă urechea la admirații și lingușeli, pe când harul caută doar un lucru: să împlinească voia Tatălui.
  • Omul primește cu greu respingerea sau refuzul. Harul îndură aceste reacții și gândește că totul vine sau pleacă prin meritul și în Numele Domnului.
  • Natura caută să întâlnească locuri exotice și să dobândească experiență de pe urma lucrurilor extravagante. Harul găsește plăcere în lucruile obișnuite, simple.
  • Natura umană este de așa fel încât caută să primească mai mult decât oferă. În schimb, dărnicia este parte din harul Domnului.
  • Prin natura sa, omul iubește să fie apreciat și admirat. Harul nu cunoaște apreciere de sine, întrucât toate sunt făcute în Numele lui Dumnezeu.

Harul este un dar primit de la Dumnezeu. Este emblema omului credincios. Pe cât tăiem din natura umană, păcătoasă, pe atât dobândim har. (Thomas à Kempis: Imitarea lui Hristos)

Un răspuns personal

Sunt eu în război cu mine? Care va ieși biruitor dintre cele două: carnea sau sufletul? Atât de clar ne este descris Adevărul, încât orice urmă de îndoială piere. Ajută-mă să câștig bătălia împotriva firii! Amin![1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.