16 iunie
Înțelepciunea
„Am zis în mine însumi: <<Iată că am sporit şi am întrecut în înţelepciune pe toţi cei ce au stăpânit înaintea mea peste Ierusalim şi mintea mea a văzut multă înţelepciune şi ştiinţă>>”. (Eclesiastul 1:16)
Năzuința noastră cea mai de preț este aceea de a păstra vie, sub ochii noștri, imaginea unui Hristos crucificat. Orice altă dorință poartă urmele unei iubiri de sine sau firmituri de mândrie.
Împotriva atacurilor Celui Rău e nevoie de o disciplinare continuă a minții. Atunci când un adversar iscusit vede entuziasmul efervescent al unui începător în viața de credință, el încearcă să îl cuprindă și să-l împiedice chiar, doar pentru a-l testa. Cei ce sunt îndrăgostiți de proriile lor idei sunt ținte ușoare. Ei devin astfel, deoarece în toată frenezia lor și falsa impresie că sunt stăpâni pe credința ce o poartă, uită să-și limpezească gândurile și să implementeze zi de zi acele valori trainice. Ba mai mult, se cred deja atotcunoscători și refuză îndrumarea celor care au umblat ani buni cu Dumnezeu și care au dobândit experiență.
Cu ușurință putem să-i diagnosticăm pe acești „bravi” ai credinței ca fiind bolnavi spiritual. E cu atât mai grea boala mândriei, cu cât aceasta își face din mintea noastră cuib, mai degrabă decât din inimă. De cine vor asculta ei acum, când se cred înțelepții lumii? Cum mai pot fi salvați dacă sunt orbiți de orgoliu? Lumina – pentru ei – s-a transformat în întuneric…
Fii cu băgare de seamă, să nu te deprinzi cu această boală. Caută înțelepciunea de sus și nu permite gândurilor tale (celor care îți par că îmbracă prea multă siguranță) să pună stăpânire pe mintea ta. Iubește simplu, învață simplu, așa cum ne sfătuiește Noul Testament. Cere-I lui Dumnezeu înțelepciune, dorește-ți să te asemeni, în această privință, cu Solomon. (Lawrence Scupoli: Bătălia spirituală)
Un răspuns personal
Am înțeles mesajul Doamne! L-am primit. Ajută-mă să-l și aplic! Amin![1]
[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.