19 mai
O rugăciune dincolo de rutină
„Când vă rugaţi, să nu fiţi ca făţarnicii, cărora le place să se roage stând în picioare în sinagogi şi la colţurile uliţelor, pentru ca să fie văzuţi de oameni. Adevărat vă spun că şi-au luat răsplata.” (Matei 6:5)
Înainte de a te ruga, analizează-ți atitudinea cu seriozitate: ești deplin conștient că urmează să stai în prezența lui Dumnezeu sau motivația ta adevărată e aceea de a fi observat de ceilalți? Deși este un lucru firesc să căutăm atenție și aprobare, dacă facem din aceasta scopul rugăciunilor noastre extinse, nu ne rugăm cu-adevărat!
Fie că te rogi singur sau cu alții, fă ca rugăciunea ta să depășească gradul de rutină. Dorește-ți ca prin ea să ai parte de o experiență spirituală autentică. Dacă sufletul ți-e distras în timpul rugăciunii, această practică spirituală va rămâne la un nivel mediocru.
Ține-ți gândurile sub control atunci când te rogi. Amintește-ți că stai în prezența Domnului. Trebuie să fii conștient de faptul că mintea are tendința de a tulbura sufletul în timpul rugăciunii, aducând la suprafață evenimente nefericite și momente care stârnesc neliniște.
Cu toate acestea, chiar și atunci când mintea îți este eliberată de orice gând, există posibilitatea de a nu te concentra asupra lui Dumnezeu. Până și cele mai pure gânduri ne pot îndepărta de Domnul.
Cere-I Domnului să te învețe cum să te rogi. Numai El poate transforma o rugăciune comună într-una deosebită! El te va instrui și te va ajuta să atingi un nou nivel al rugăciunii: dincolo de a-L lăuda pentru ceea ce face El, la a-L lăuda pentru cine este El! (Evagrius Ponticus: Capitole despre rugăciune)
Un răspuns personal
Doamne, ajută-mă să fiu sincer atunci când mă rog. Învață-mă cum să îmi eliberez mintea de gândurile care mă îndepărtează de Tine. Pune în mine o pasiune pentru rugăciune și fă din timpul meu de părtășie unul cu adevărat special! Amin[1]
[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.