15 mai
Nu te bizui pe puterea ta
„El dă tărie celui obosit şi măreşte puterea celui ce cade în leşin.” (Isaia 40:29)
Avem tendința de a ne supraestima abilitățile. Ne încredem prea mult în forțele proprii, și prea puțin în Dumnezeu. În schimb, de cele mai multe ori subestimăm firea; ne avântăm cu un curaj nesănătos și permitem păcatului să se aproprie de sufletul nostru, încrezători fiind că îi vom rezista.
Este un dar divin să înțelegem că înțelept nu e cel care își pune nădejdea în sine, ci acela care se ferește de păcat, și se încrede în Domnul. Unii ajung să cunoască acest adevăr prin inspirație divină; alții, însă, trecând prin suferință și încercări. Iată patru sfaturi practice pentru a păstra adevărul acesta în inimile noastre:
- Să medităm la propriile noastre slăbiciuni. Este important să recunoaștem că nu putem duce la îndeplinire nici cea mai măruntă sarcină, fără ajutorul lui Dumnezeu.
- Să ne rugăm Domnului, conștienți fiind că numai El ne poate oferi lucrurile de care avem nevoie. Această atitudine va crește în noi smerenia, aducându-ne, mereu, la picioarele Domnului, în rugăciune.
- Să renunțăm, treptat, la amăgirile minții noastre. Lepădarea de sine presupune și alungarea gândurilor pe care firea le nutrește în noi și care duc la dorința de a păcătui. Trebuie, de asemenea, ca după fiecare cădere în ispită să ne analizăm slăbiciunile, ca astfel să putem preveni alte posibile căderi.
- Să nu ne încredem în forțele proprii. Dacă nu respectăm acest principiu, ne vom împiedica, de fiecare dată, de aceeași piatră. (Lawrence Scupoli: Bătălia spirituală)
Un răspuns personal
Doamne, eu sunt slab dar Tu ești tare! Ajută-mă să mă încred în Tine în orice moment al vieții mele. Dă-mi înțelepciunea de a învăța din propriile căderi, evitând să deschid porți celui rău în domeniile în care știu că sunt mai vulnerabil. Dar chiar și atunci când se întâmplă să cad, scoate-mi, Te rog, piciorul din groapă și așază-mă iar pe Stâncă! Amin[1]
[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.