Nu te bizui pe puterea ta

15 mai

Nu te bizui pe puterea ta

„El dă tărie celui obosit şi măreşte puterea celui ce cade în leşin.” (Isaia 40:29)

Avem tendința de a ne supraestima abilitățile. Ne încredem prea mult în forțele proprii, și prea puțin în Dumnezeu. În schimb, de cele mai multe ori subestimăm firea; ne avântăm cu un curaj nesănătos și permitem păcatului să se aproprie de sufletul nostru, încrezători fiind că îi vom rezista.

Este un dar divin să înțelegem că înțelept nu e cel care își pune nădejdea în sine, ci acela care se ferește de păcat, și se încrede în Domnul. Unii ajung să cunoască acest adevăr prin inspirație divină; alții, însă, trecând prin suferință și încercări. Iată patru sfaturi practice pentru a păstra adevărul acesta în inimile noastre:

  1. Să medităm la propriile noastre slăbiciuni. Este important să recunoaștem că nu putem duce la îndeplinire nici cea mai măruntă sarcină, fără ajutorul lui Dumnezeu.
  2. Să ne rugăm Domnului, conștienți fiind că numai El ne poate oferi lucrurile de care avem nevoie. Această atitudine va crește în noi smerenia, aducându-ne, mereu, la picioarele Domnului, în rugăciune.
  3. Să renunțăm, treptat, la amăgirile minții noastre. Lepădarea de sine presupune și alungarea gândurilor pe care firea le nutrește în noi și care duc la dorința de a păcătui. Trebuie, de asemenea, ca după fiecare cădere în ispită să ne analizăm slăbiciunile, ca astfel să putem preveni alte posibile căderi.
  4. Să nu ne încredem în forțele proprii. Dacă nu respectăm acest principiu, ne vom împiedica, de fiecare dată, de aceeași piatră. (Lawrence Scupoli: Bătălia spirituală)

Un răspuns personal

Doamne, eu sunt slab dar Tu ești tare! Ajută-mă să mă încred în Tine în orice moment al vieții mele. Dă-mi înțelepciunea de a învăța din propriile căderi, evitând să deschid porți celui rău în domeniile în care știu că sunt mai vulnerabil. Dar chiar și atunci când se întâmplă să cad, scoate-mi, Te rog, piciorul din groapă și așază-mă iar pe Stâncă! Amin[1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.