3 mai
Valoarea prieteniei
„Căci deprinderea trupească este de puţin folos, pe când evlavia este folositoare în orice privinţă, întrucât ea are făgăduinţa vieţii de acum şi a celei viitoare.” (1 Timotei 4:8)
Un prieten adevărat este de neprețuit! Sunt puține bucuriile care pot fi experimentate în afara unei relații de prietenie. Simțim, în mod natural, nevoia de a avea un prieten cu care să râdem și în fața căruia să ne putem deschide sufletul. Avem nevoie de o persoană cu care să împărtășim gândurile și îngrijorările noastre. „Căci, dacă se întâmplă să cadă, se ridică unul pe altul. Dar vai de cine este singur şi cade fără să aibă pe altul care să-l ridice!” (Eclesiastul 4:10)
Există fericire și siguranță în a ști că poți purta o discuție cu cineva de la egal la egal. Imaginează-ți că poți spune orice, fără să-ți fie teamă sau să ai emoții. Gândește-te cât de plăcut e să poți împărtăși cu cineva cele mai personale experiențe spirituale. Ce minunat este să simți că ești în asentiment cu o persoană! Într-o astfel de prietenie, atât aprecierea cât și corectarea sunt binevenite. Prietenul autentic este asemenea unui medicament pentru suflet.
„Purtaţi-vă sarcinile unii altora” (Galateni 6:2). Prietenia amplifică binecuvântarea și diminuează neajunsurile sau întristarea, prin faptul că toate sunt împărtășite. Tullius spunea că prietenii adevărați sunt aproape chiar și atunci când nu sunt prezenți fizic, sunt bogați și în sărăcie, puternici chiar dacă sunt slabi, iar amintirea lor rămâne vie chiar și după ce s-au stins din viață.
Atunci când creionăm în mintea noastră imaginea prieteniei adevărate, este important să conștientizăm că o astfel de relație dorește Dumnezeu să aibă cu noi. Isus a spus „Nu vă mai numesc robi, […] ci v-am numit prieteni” (Ioan 15:15). Cea mai prețioasă prietenie pe care o putem avea este aceea cu Hristos. Cât despre celelalte relații de prietenie, acestea vor fi roditoare numai dacă Îl au în centru pe El. (Aelred de Rievaulx: Prietenia spirituală)
Un răspuns personal
Doamne, ajută-mă să fiu dedicat prieteniei cu Tine. Iar mai apoi, Te rog, modelează Tu relațiile cu prietenii mei, astfel încât Îți găsești plăcerea în ele. Amin[1]
[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.