Voință și suflet

20 aprilie

Voință și suflet

„Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti.” (Efeseni 6:12)

Cineva mereu va lăuda faptele bune. Este foarte greu să justifici meditația și rugăciunea. Te vei lovi de o dilemă. Va trebui să te aperi de criticism din partea celor mai activi pe scena socială. Va trebui să te lupți și cu propriile idei.

Poate te gândești: eu nu comit adulter sau nu poftesc proprietatea aproapelui meu. Așa că, eu sunt în regulă. Uiți că sunt mai mult de două categorii de păcate. Posibilitățile de a păcătui sunt vaste. Ești arogant? Nervos? Nesincer? Care e rădăcina acestor lucruri? Ți se cere să fii în bătălie cu gândurile minții tale. E ca și descoperirea hoțului în casa ta. Te opui, te lupți cu el. În același mod, trebuie ca sufletul tău să se întoarcă de la un avânt la altul, în mijlocul bătăliei cu propriile gânduri.

Cum poți să te implici în acest fel de luptă între voință și suflet dacă tu deja crezi despre tine însuți că ești prea bun? Poate ai unul, două păcate sub control dar multe altele te macină fără să le cunoști măcar.

Dacă crezi că lupta e fără speranță, Îi faci Lui Dumnezeu o nedreptate. Un copil mai mare poate ușor câștiga o bătaie împotriva unuia mai mic. Într-adevăr e incorect. Dar sufletul, dacă cu adevărat caută ajutorul lui Dumnezeu, este îndreptățit să lupte.

Tu nu ești un adversar bun împotriva ta însuți. Doar Dumnezeu te poate ajuta. Da, te poți chinui. Poți să duci o luptă destul de înverșunată împotriva naturii tale. Poți, ca și cum ai călca pe buruieni. Smulgerea buruienilor însă, e ceva ce doar Dumnezeu poate face. Acesta e motivul pentru care apelăm la Isus. (Pseudo-Macarie: Predici)

Un răspuns personal

Convinge-mă de măreția provocării mele, Doamne. Apoi, ajută-mă să fiu victorios. Amin[1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română de către Alina Pamparău, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.