Spunând adevărul cu dragoste

4 aprilie

Spunând adevărul cu dragoste

”Dragostea nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr.” (1 Corinteni 13:6)

Dragostea este singurul motiv sănătos pentru a spune adevărul. Poate fi și o acțiune menită să vindece. Dacă persoana căreia alegi să îi spui adevărul refuză să te asculte, arată-i compasiune. De obicei, o persoană bolnavă nu acceptă cu ușurință medicamentul.

Poartă-te cu cei din jurul tău la fel cum ai fost tu tratat în adevăr. Dacă adevărul ți-a fost de folos și te-a schimbat în bine, atunci folosește-te de el cu dragoste, ajutându-i și pe alții să devină mai buni.

Gândește-te la adevăr ca la o sabie. Dacă te folosești de el cu intenția de a face rău cuiva, el poate ajunge dăunător. De fiecare dată când mânuiești adevărul, fii motivat de iubire, având numai dorința de a face binele!

Pe de altă parte, uneori adevărul este greu de digerat de către cei care îl aud; este ca și cum ai pune o lumină puternică în fața unor ochi slăbiți; de aceea, este nevoie să fii atent la modul în care îl transmiți, pentru că altfel riști a-l face și mai dezagreabil sau dureros. Întodeauna spune adevărul în dragoste!

Dragostea motivează un doctor grijuliu să prescrie un medicament amar dar să ungă cu puțină miere marginea paharului înainte de a-l oferi pacientului. Acea dulceață face mai ușoară înghițirea medicamentului amar însă folositor. La fel să procedezi și tu atunci când spui adevărul. (Guigo I: Meditații)

Un răspuns personal

Doamne, Te rog să mă ierți dacă am rănit vreodată pe cineva cu adevărul. Realizez acum că el este ca o sabie. Chiar dacă am fost învățat că săbiile sunt utilizate ofensiv, în luptă, eu Te rog să mă înveți cum să mânuiesc sabia adevărului, în dragoste. Amin[1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română de către Alina Pamparău, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.