Trei tipuri de prietenii

5 martie

Trei tipuri de prietenii

„Nu este mai mare dragoste decât să-şi dea cineva viaţa pentru prietenii săi.” (Ioan 15:13)

Putem iubi mai mulți oameni din jurul nostru, nu doar pe prietenii noștri. Putem oferi dragoste, de asemenea, dușmanilor. Însă prieteni pot fi numiți doar pe cei cărora le putem încredința un secret. Dacă suntem prietenul cuiva, avem obligația să le oferim aceleași sentimente de încredere și confidențialitate. Dacă nu ne respectăm pe noi înșine, va fi imposibil să îi respectăm pe cei din jur.

Exsită trei tipuri de prietenii. Prieteniile cu scop recreativ îi atrag pe mulți din jurul nostru. În acestă prietenie, orice lucru greșit sau necuviincios este trecut cu vederea, doar pentru a-i face pe plac celuilalt. Această prietenie se bazează pe atracții și pasiuni comune. Ea nu are la bază un scop exact sau rațional, ci doar emoții puternice, fără a ține cont de limite sau consecințe. În general, prietenia cu scop recreativ se destramă cu aceeași ușurință cu care s-a format.

Prietenia lumească este asemenea unor legături de afaceri, generată fiind de o dorință puternică de a primi. Ea este deseori însoțită de intrigă și de înșelăciune. O astfel de prietenie nu este sigură niciodată, deoarece mereu apar schimbări neprevăzute. Acești prieteni se numesc, de asemenea „prieteni de vreme bună”. Dacă posibilitatea de a primi ceva în schimb dispare, prietenia se stinge și ea.

Prietenia spirituală nu se bazează nici pe beneficii lumești, nici pe motive ascunse. O prietenie spirituală își are răsplata în ea însăși. Aceasta se consolidează pe înțelepciune. 1 Ioan 4:16 spune că Dumnezeu este dragoste. Poate am extinde sensul versetului dacă am spune că Dumnezeu este prietenie, dar cu siguranță putem atribui prieteniei adevărate aceleași trăsături care aparțin dragostei. Aș parafraza continuarea veresetului spunând că cei care rămân în prietenie și în dragoste, rămân în Dumnezeu, iar Dumnezeu rămâne în ei. (Aelered de Rievaulx – Prietenia Spirituală)

Un răspuns personal

Doamne, ajută-mă să devin un om înțelept și de încredere, astfel încât cei din jur să poată spune despre mine că sunt un prieten adevărat. Amin![1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.