Natura rugăciunii

14 februarie

Natura rugăciunii

„Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri.” (Efeseni 6:18)

Atunci când te rogi, nu îți lipi inima de lucruri pământești. Fă efortul de a-ți orienta gândurile spre interiorul ființei tale. Dorințele tale să nu cuprindă lucruri materiale. Îndreaptă-ți întreaga ființă către Dumnezeu. Aceasta este o rugăciune bine făcută.

Însă ce este rugăciunea, de fapt? Ea reprezintă dorința inimii de a se înălța spre Dumnezeu. Este ca un foc ce se ridică de pe pământ, în aer. Atunci când Dumnezeu atinge dorințele tale exprimate în rugăciune și le aprinde asemenea unor flăcări, ele se înalță, în mod natural, către sursa lor.

Sintagma „focul dragostei” este deseori utilizată, însă puțini îi cuprind înțelesul. Acest foc al dragostei nu este resimțit în mod fizic, în trup. Natura sa este una spirituală, astfel că el este experimentat de suflet (nu de învelișul său), în rugăciune și devoțiune.

Putem vorbi despre trei tipuri de rugăciuni. În primul rând, rugăciunea rostită, având ca suport un text scris, precum este și rugăciunea „Tatăl Nostru”. O astfel de rugăciune nu trebuie rostită vreodată cu indiferență, fiindcă ea ne poate înălța spre Dumnezeu.

Al doilea tip de rugăciune este cea vorbită liber. În astfel de momente, discutăm cu Dumnezeu în mod intim, personal, gândindu-ne că El este acolo, cu noi. Cuvintele ei reflectă gânduri și frământări interioare. O astfel de rugăciune Îi place Domnului. Iar o inimă din care izvorăsc rugăciuni sincere experimentează din plin harul lui Dumnezeu.

Cea din urmă este rugăciunea interioară. O rugăciune tăcută, aflată în lăuntrul inimii noastre, care aduce odihnă trupului și sufletului. Frumusețea ei constă în faptul că te poți ruga neîncetat în inima ta, preamărindu-L și lăudându-L pe Dumnezeu. (Walter Hilton: Scara desăvârșirii)

Un răspuns personal

Doamne, învață-mă cum să mă rog. Amin![1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.