Evanghelizare

9 februarie

Evanghelizare

„El le-a zis: <<Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni.>>” (Matei 4:19)

Ca și creștin, ai datoria de a-i ajuta pe alții să răspundă chemării lui Hristos. Acest lucru nu înseamnă că fiecare credincios trebuie să devină păstor și să predice în public. Nu înseamnă nici că trebuie depășite limitele impuse de serviciul personal; și cu siguranță, nu presupune promovarea dezbinării în tabere sau a bârfei.

Această datorie trebuie privită diferit. Ea presupune să simți ca o povară faptul că atâtea suflete (printre care și ale unor cunoscuți de-ai tăi) se află în întuneric. Iar acest sentiment generează compasiune și o dorință aprinsă de a le oferi Vestea Bună. Dumnezeu va răsplăti eforturile noastre, atunci când ele sunt făcute într-o manieră potrivită.

Totodată, datoria aceasta ne cere să valorificăm fiecare oportunitate care ni se ivește pentru a îndruma oameni spre Hristos. Învățându-i. Arătându-le lucrurile glorioase pe care le neglijează. Oferindu-le argumente solide. Îndrumându-i. Este foarte important ca în acest proces, ținta noastră să fie doar glorificarea lui Dumnezeu. Nu căuta prin evanghelizare o oportunitate de a-ți crește stima de sine sau de a-ți face un renume, de a fi văzut de alții sau de a face pe cineva să depindă de tine.

Ironizarea, luarea în derâdere sau acuzarea nu sunt nicidecum o modalitate de a schimba pe cineva. Convinge acea persoană că dorința sinceră a inimii tale este de a-i face un bine. Acționează simplu și deschis. Alege momentul potrivit. În pământul moale, plugul intră ușor. Fii atent la oportunități. Iubirea, simplitatea, modestia și seriozitatea sunt eficiente în abordarea oricărei persoane.

Focul nu se aprinde însă de la prima ciocnire de pietre. Nu vei primi un răspuns imediat din partea oamenilor. Dacă vor răspunde prompt și în grabă, este probabil ca și durata deciziei lor să fie la fel de scurtă. (Richard Baxter: Odihna veșnică a sfinților)

Un răspuns personal

O, Doamne, dă-mi curajul, determinarea și abilitatea să dau mai departe ceea ce am primit de la Tine. Amin![1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.