O rugăciune cu impact

25 ianuarie

O rugăciune cu impact

 „Eu sunt sărac şi lipsit, dar Domnul Se gândeşte la mine. Tu eşti ajutorul şi izbăvitorul meu: nu zăbovi, Dumnezeule!” (Psalmul 40:17)

Fericirile din predica de pe munte încep cu cea care spune „Ferice de cei săraci în duh, căci a lor este Împărăţia cerurilor” (Matei 5:3). Aici se vorbește despre o sărăcie sfântă. Acela care se simte lipsit de apărare și se încrede numai în ajutorul lui Dumnezeu, poate spune împreună cu psalmistul „eu sunt sărac și lipsit DAR DOMNUL se îngrijește de mine”.

Nu trata psalmii ca pe niște compoziții ale unui autor străin, ci fă din ei rugăciuni proprii închinate lui Dumnezeu. De asemenea, primește cu deschidere adevărurile acestor versete, căci ele sunt tot atât de valabile astăzi, ca și atunci când au fost scrise. Vor fi momente în viața Ta când Dumnezeu îți va vorbi prin Cuvânt și îl vei înțelege cu o claritate aparte, după cum și chirurgul înțelege ceea ce observă în timpul unei operații.

Pe de altă parte, atitudinea cântărește semnificativ în înțelegerea Cuvântului. Dacă vei citi Biblia cu smerenie și înțelepciune, asemenea psalmistului, vei vedea semnificația versetelor fără prea mult efort intelectual, și vei primi o înțelegere nouă asupra acestora. Cuvintele Scripturii îți vor părea vii și revelatoare.

Psalmii sunt o expresie a fiecărui sentiment religios semnificativ. Versetele acestea sunt o oglindă a experienței noastre morale. Dacă vom înțelege acest lucru, cuvintele ne vor încălzi auzul însă înțelesul lor ne va pătrunde sufletul. Astfel, nu vom mai recita psalmii ca pe niște propoziții memorate, ci aceștia vor fi rugăciuni care izvorăsc din adâncul ființei noastre. (John Cassian: Conferința zece, pe tema rugăciunii)

Un răspuns personal

Doamne, mândria mă împiedică să accept ajutorul altora. Vreau să realizez totul pe cont propriu. Însă conștientizez că un om mândru nu poate fi și sărac în duh. Te rog să înlocuiești mândria din inima mea cu smerenie. Dă-mi o înțelegere nouă atunci când meditez la Cuvântul Tău. Învață-mă să fac din cuvintele psalmilor rugăciunile mele personale. Amin![1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.