Lacrimi și rugăciuni

24 ianuarie

Lacrimi și rugăciuni

 „Domnul zice: <<Când se apropie de Mine poporul acesta, Mă cinsteşte cu gura şi cu buzele, dar inima lui este departe de Mine şi frica pe care o are de Mine nu este decât o învăţătură de datină omenească>>”. (Isaia 29:13)

La un moment dat, am decis să studiez Biblia. Dar mi s-a părut că Sfânta Scriptură pur și simplu nu are sens. Pentru mine, era cu mult inferioară măreției lui Cicero. Apoi am început să petrec timpul cu un grup de maniheiști, o sectă religioasă care susținea lucruri absurde și lipsite de sens. Aceștia utilizau mulți termeni potriviți, însă erau doar sunete lipsite de conținut. Îmi vorbeau constant despre adevăr, dar ei nu aveau unul.

O, Tatăl meu bun și suveran, frumusețe desăvârșită, Tu, Cel ce ești Adevărul! Cât tânjea sufletul meu după Tine când Îți auzeam Numele rostit! Dar ce am auzit eu erau doar vorbe goale. M-am alăturat acelor oameni căci credeam că vorbesc cu autoritate. Dar în loc să-mi potolească foamea, m-au înfometat. Visele despre mâncare nu satură un stomac flămând. Tot astfel, eu primeam învățătură care nu era hrănitoare.

Tu mi-ai ridicat sufletul din acea groapă întunecată. Credincioasa mea mamă a plâns înaintea Ta pentru mine mai mult decât o fac alte mame după fiii lor care nu mai sunt. Tu ai auzit-o, Doamne. Tu ai auzit-o. În nouă ani de zile, această văduvă credincioasă a continuat să se roage în lacrimi. Se ruga oră de oră. Dar în ciuda eforturilor ei, ai îngăduit ca eu să rămân în întuneric.

Totuși, ai asigurat-o de cel puțin două lucruri. Într-un vis, i-ai spus că vei fi cu mine. Iar printr-un preot, i-ai explicat că era inutil să încerce să mă convingă prin argumente de faptul că greșeam. Nu eram pregătit să mă las instruit. Eram prea entuziasmat de noutatea ereziei în care mă cufundam. „Lasă-l” i-a spus acesta. „Doar roagă-te lui Dumnezeu pentru el. Citind și studiind, își va conștientiza singur greșeala. Nu se poate ca fiul atâtor lacrimi să piară”. (Augustin: Confesiuni)  

Un răspuns personal

Doamne, Îți mulțumesc pentru aceia care s-au rugat cu credincioșie pentru mine. Învață-mă cum să fiu și eu credincios în a mă ruga pentru alții. Amin![1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.